Ste že uporabnik?  
EnglishSlovenščinaCрпски језик

E-izobraževanje: stanje in trendi

E-izobraževanje: stanje in trendi

Vsakič, ko me kdo vpraša s čim se ukvarja naše podjetje poskušam predvideti odziv sogovornika na odgovor, da se ukvarjamo z e-izobraževanjem.

Kaj pravzaprav je e-izobraževanje?

Ko naletim na začuden pogled z veseljem pojasnim, da je to super »nov«, sodoben način izobraževanja – dostopen vsem, po ugodni ceni ali celo brezplačen in predvsem zabaven, zanimiv in učinkovit.

Ampak to je samo za mlade!

Zakaj bi nekomu zapirali pot do znanja in učinkovitejšega dela na podlagi starosti? Vsak, ki zna prižgati računalnik ali poslati SMS bo brez težav uporabljal aplikacijo za e-izobraževanje. V nekem obdobju je bil povprečni uporabnik naše aplikacije star 46 let, s srednješolsko izobrazbo. Nenazadnje se delovna kariera ne konča pri 40ih in je vseživljenjsko učenje vse pomembnejše.

Vseživljenjsko učenje + delovna produktivnost = zmagovalna poslovna strategija

Raziskava, ki so jo pravkar opravili naši italijanski kolegi kaže, da se podjetja po svetu vedno bolj zavedajo ključne vloge kontinuiranega izobraževanja zaposlenih pri ohranjanju prednosti pred konkurenco. IN pomena e-izobraževanja – orodja, ki pripomore k doseganju kvalitetnih rezultatov v kratkem času.

Proračun za izobraževanje v podjetjih že od leta 2010 pada

Vedno več podjetij pri izobraževanju ni (več) pripravljeno sklepati kompromisov v stilu ali pošljemo na izobraževanje prodajni tim ali pa organiziramo tečaj za vodilni kader. Tako je varčevanje pogost razlog, zakaj se podjetja odločijo za prehod na e-izobraževanje.

Odkar je e-izobraževanje storitev in ne več investicija pa se vse pogosteje tudi manjša podjetja odločajo za e-izobraževanje v oblaku – SaaS (Software-as-a-Service), ki bo do konca naslednjega leta že 22 milijard dolarjev velika industrija.

Vse se je preselilo iz računalnikov in strežnikov med oblake

Stil življenja in s tem tudi dela se spreminja, število računalnikov pada medtem, ko ima vedno več oseb pametne mobilne telefone. Obenem pa zaposleni pri delu vedno pogosteje uporabljajo svoje naprave. Tako je nastala potreba po oblaku in aplikacijah, ki v njem delujejo. Tudi e-izobraževanje je že našlo svoje mesto med oblaki. Tečaji so dostopni kjerkoli ste, s katerekoli »pametne« naprave (računalnik, mobilni telefon, tablica), kadarkoli. Tako kot internet – brez instalacije, implementacije, investicije in kar je še ostalih zoprnih i-jev.

Kaj pa Slovenija?

Slovenija je ravno na stičišču zahodne in vzhodne Evrope ter tako meji na eni strani na zrel trg zahodne Evrope na drugi strani pa na hitro prebujajoči se trg vzhodne Evrope. Na Gospodarski Zbornici Slovenije se pomena računalništva v oblaku zavedajo že od začetka leta 2011, ko je bil ustanovljen zavod e-Oblak prav tako vedno več slovenskih podjetij ponuja storitve v oblaku. Med prvimi so se med oblake preselili računovodski in CRM programi ter programi za projektno vodenje.

Vse kaže, da me kmalu nihče več ne bo spraševal kaj je e-izobraževanje in kje je oblak, temveč v čem smo mi boljši od ostalih ponudnikov.

Kaj pa vi, ste že v oblaku?

Deli to objavo z dugimi