Prihodnost izobraževanja na dosegu nekaj klikov.
Ste že uporabnik?

Kako LMS-ji revolucionirajo način izobraževanja v podjetjih

Ključne informacije:

  • Prava izbira LMS
  • Integracija sistemov
  • Mobilno učenje
  • Varnostni ukrepi
  • Dolgoročna naložba

Smart Arena je med vodilnimi podjetji, ki razvijajo programske rešitve za upravljanje učenja. Podjetje se že leta specializira za ustvarjanje pametnih interaktivnih izobraževalnih okolij. Obrnite se na nas, če želite popeljati e-izobraževanje v vašem podjetju korak naprej.

Urban Rotar

Urban Rotar

Tehnični direktor podjetja Smart Naris d.o.o. Urban je vodil več e-izobraževalnih projektov za multinacionalne korporacije.

E-izobraževanje se nanaša na uporabo digitalnih orodij in tehnologij za dostavo izobraževalnih vsebin ali izkušenj. To bi lahko bili spletni tečaji, webinarji ali celo interaktivne simulacije.

E-izobraževanje ponuja več koristi za zaposlene. Sem spadajo fleksibilnost učenja v svojem tempu, možnost dostopa do gradiv kjerkoli in kadarkoli, ter možnost interakcije z učenci z vsega sveta.

Dobra platforma za e-izobraževanje mora biti uporabniku prijazna, ponujati visoko kakovostne in relevantne vsebine ter omogočiti interaktivnost med učenci in učitelji. Prav tako je pomembno, da omogoča sledenje in ocenjevanje napredka vseh udeležencev v izobraževalni proces.

Kaj je LMS (Learning Management Software)?

Sistem za upravljanje učenja (LMS) je namenjen opolnomočenju oddelkov za učenje in razvoj s pridobivanjem znanja in veščin za zaposlene, udeležene v izobraževalnih procesih. Omogoča jim, da lahko neprestano rastejo, dosegajo uspeh in na koncu tudi povečujejo prihodke v podjetju. 

Da bi resnično dosegli vse zastavljene cilje, mora biti LMS inteligentna in sodobna rešitev. Uporabniki morajo namreč uživati v uporabi platforme. LMS je najbolj učinkovit, ko ponuja sodobne rešitve, na katere so ljudje navajeni. Bolj tradicionalni načini usposabljanja zaposlenih, kot so testi na papirju in usposabljanje v živo, ki ga vodijo inštruktorji, danes preprosto ne dosegajo cilja za sodobne učence.

Da bi razumeli, kako LMS programska oprema izboljšuje vse vidike učenja v podjetju, bomo najprej opisali, kaj je LMS, zakaj je ključno orodje v procesu izobraževanja in kako ga najbolje izkoristiti.

Kdo potrebuje sistem za upravljanje učenja?

Platforme kot je Smart Arena se uporabljajo po vsem svetu, v različnih sektorjih in za različne primere učenja v podjetjih. Sprejemanje LMS je v zadnjih nekaj letih v porastu po vsem svetu. Pravzaprav se pričakuje, da bo svetovni trg LMS rasel s stopnjo rasti 24 % na leto, zato je, če še niste seznanjeni z vašo rešitvijo LMS, verjetno pravi čas, da to storite.

Skrbniki

Ti posamezniki so odgovorni za upravljanje sistema LMS, ki vključuje kombinacijo več nalog: nadzor izvedbe tečaja, upravljanje vsebine (ustvarjanje tečajev in učnih načrtov ali stik z zunanjimi ponudniki vsebine), dodeljevanje določenih skupin učencev posebnim učnim načrtom in sledenje njihovim učnim rezultatom in napredku.

Uporabniki

Podobno kot na univerzah ali drugih izobraževalnih ustanovah, tudi vaše poslovne stranke, partnerji, člani ali zaposleni sodelujejo v najrazličnejših učnih pobudah in procesih. Nekatere moderne rešitve omogočajo tudi prispevek učencev, podobno kot YouTube model, kjer vsebino ustvarjajo uporabniki sami.

Prilagojene učne poti

Obvladovanje večje množice učencev in spletnih tečajev v sistemih za upravljanje učenja se lahko zdi zahtevno opravilo, še posebej, če želite zagotoviti čim bolj prilagojeno izkušnjo (in verjemite nam, to resnično želite). Ker se različne delovne vloge prekrivajo, so nekateri sklopi veščin primerni za določen del zaposlenih, nekateri tečaji pa so obvezni za vse. Da vsak izmed vaših zaposlenih dobi dostop do pravih izobraževanj za dosego svojih ciljev glede na delovno mesto, si lahko pri organizaciji pomagate z rešitvami, kot so zaporedne učne poti, ki omogočajo gladko izvajanje vpisov.

Poleg tega nekatere ponudbe, ki vključujejo AI kot funkcijo LMS, olajšajo in prilagodijo učenje na podlagi algoritma, podobno kot delujeta Netflix in Spotify. LMS začne razumeti preference in potrebe vaših učencev in jih usmerja na pravo pot. Prilagojene učne poti olajšajo potovanje tako za skrbnike kot za učence, saj lahko združijo zbirko tečajev znotraj LMS, ter poskrbijo, da lahko zaposleni obvladajo določeno temo ali program.

Intuitivni uporabniški vmesnik

Enostavno povedano, če sistem za e-izobraževanje ni enostaven za uporabo, ga vaši zaposleni ne bodo samodejno uporabljali – kdaj ste se nazadnje prostovoljno odločili, da boste neko nalogo naredili na roke, če imate možnost, da jo lažje in hitreje izvedete digitalno? 

Učna pot, mora biti jasna, estetsko privlačna in omogočati koherenten prehod med nadzornimi ploščami in pregledi tečajev zato da čim bolj olajša dostop do znanja vsem vašim uporabnikom. Intuitivni uporabniški vmesniki pomenijo, da so enostavni za uporabo tako za skrbnike kot za učence. Posledično boste porabili manj časa za učenje uporabe LMS in več časa za učenje in napredovanje na svojem delovnem mestu.

Vodenje tečaja

To je precej pomembna zadeva (velik poklon našim skrbnikom). Morate biti sposobni izvajati in upravljati ustvarjanje tečajev, kategorizirati tečaje, vpisovati učence in spremljati napredek učenja ter biti sposobni takoj ukrepati, ko se situacija spremeni.

Zaposlenim mora biti omogočeno, da se enostavno prijavijo na tečaje, prehajajo med različnimi tečaji in spremljajo svoj napredek. Te funkcionalnosti niso le za skrbnike, ampak tudi za preostale udeležence v izobraževalnem procesu, saj omogočajo dostop do pravih vsebin, ki jih potrebujejo, da napredujejo.

Vrednotenje in analitika

Ena največjih koristi LMS je sposobnost merjenja učinka vašega usposabljanja. Z napredno analitiko in poročili, ki jih ponuja LMS, lahko vidite, kje vaši učenci uspevajo, kje so morda težave in kako lahko izboljšate svoje tečaje in usposabljanja. Ta vpogled vam omogoča, da izboljšate učno izkušnjo in ugotovite, kateri tečaji ali usposabljanja najbolje delujejo.

Integracija z obstoječimi sistemi

Pomembno je, da se LMS, ki ga boste izbrali, integrira s sistemi in orodji, ki jih že uporabljate v svoji organizaciji. To ne le poenostavi uvajanje in uporabo LMS-ja, ampak tudi omogoča nemoten prenos podatkov med sistemi. Tako lahko na primer avtomatizirate proces vpisa učencev, izvozite podatke o uspešnosti za namene poročanja ali integrirate svoj LMS s svojim HR sistemom, da zagotovite natančno spremljanje usposabljanja zaposlenih.


Prilagodljivost in razširljivost

Vaš LMS mora biti zmožen rasti in se prilagajati vašim spreminjajočim se potrebam. To pomeni, da bi moral podpirati tako majhne kot velike skupine učencev, omogočati dodajanje novih tečajev ali modulov, ko jih potrebujete, in ponujati možnosti za prilagajanje vsebine in funkcionalnosti, da ustrezajo specifičnim potrebam vaše organizacije. Ta prilagodljivost omogoča, da vaš LMS ostane relevanten in učinkovit, tudi ko se vaše potrebe po usposabljanju spreminjajo.

Podpora za mobilno učenje

V današnjem svetu je mobilno učenje postalo ključnega pomena. Zaposleni so pogosto na poti in želijo prilagodljivost, da se učijo, kadar in kjer jim to ustreza. Zato je pomembno, da vaš LMS podpira mobilno učenje, kar pomeni, da je optimiziran za uporabo na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, ne glede na to, ali so na Androidu, iOS-u ali drugem operacijskem sistemu.

Ključ do uspeha izobraževalnega programa: Izbira pravega LMS sistema

Izbira pravega sistema za upravljanje učenja (LMS) je ključnega pomena za uspeh vašega izobraževalnega programa. Izbrani LMS mora biti enostaven za uporabo, podpirati različne učne metode, se integrirati z obstoječimi sistemi, biti prilagodljiv in razširljiv, mora podpirati mobilno učenje in imeti robustne varnostne funkcije za zaščito občutljivih podatkov. Pomembno je, da se ne odločite prenagljeno, ampak temeljito preučite vse možnosti, da najdete LMS, ki najbolje ustreza vašim specifičnim potrebam in ciljem. Ne pozabite, da je vaš LMS naložba, ki bo močno vplivala na učinkovitost in uspešnost vašega izobraževalnega programa, zato si vzemite čas, da naredite pravo izbiro.

Več prispevkov iz področja e-izobraževanja:

Modul za skladnost

Revolucija v izvedbi zakonsko obveznih tečajev na Smart Areni

Revolucija v izvedbi zakonsko obveznih tečajev je tukaj. Z digitalno platformo Smart Arena avtomatiziramo in personaliziramo proces usposabljanja, zagotavljamo brezhibno skladnost in zmanjšujemo administrativno breme. Naš Modul za skladnost prinaša prilagojene učne poti, samodejno registracijo, napredno poročanje in fleksibilna izobraževanja za vsako organizacijo.

Preberi Več »

Kako tehnologija preoblikuje način učenja in razvoja

Odkrijte, kako “tehnologija v izobraževanju” preoblikuje učenje in razvoj v poslovnem svetu. Sodobni sistemi za upravljanje učenja (LMS) združujejo umetno inteligenco, prilagojeno učenje in interaktivne izkušnje, ki ne samo izboljšujejo individualno učinkovitost, ampak tudi spodbujajo inovativnost in rast podjetij.

Preberi Več »

Vodič: Kako zgraditi učno izkušnjo po meri

Odkrijte ključ do izjemnih učnih izkušenj za vaše sodelavce z vodičem, ki združuje nasvete za večjo privlačnost, uporabnost in personalizacijo v izobraževanju. Poudarek na intuitivnem načrtovanju, lokalizaciji in socialnem učenju obogati učenje in poskrbi, da od njega odnesete največ, kar lahko.

Preberi Več »

Nova funkcionalnost: Klasični Tečaji v Smart Areni

Modul ‘Klasični tečaji’ v Smart Areni prinaša celovito načrtovanje in učinkovito upravljanje klasičnih tečajev. Značilnosti vključujejo preprosto izdelavo tečajev, napredno upravljanje uporabnikov, avtomatizirana obvestila, organizacijo srečanj v živo in dodeljevanje certifikatov. Ta modul je ključen za izboljšanje izobraževalnih izkušenj in spremljanje napredka tečajev.

Preberi Več »
sl_SISlovenian